2008. április 6., vasárnap

Emil Rathenau

Emil Moritz Rathenau (December 11, 1838June 20, 1915) was a German entrepreneur and industrialist, a leading figure in the early European electrical industry.
Rathenau was born in Berlin, into a wealthy Jewish merchant family based in that city. He was the son of Moritz Rathenau.
In 1865, Rathenau was a partner in a factory, during which time (while traveling abroad) he recognized the possibilities of the then newly emerging electrical technology. In 1881, with the help of a bank group, he acquired the rights to manufacture products based on the patents of Thomas Alva Edison. In 1883 he formed the "German Edison Society for Applied Electricity" (Deutsche Edison-Gesellschaft für angewandte Elektricität), which in 1887 formed into Allgemeine Elektricitäts-Gesellschaft (or AEG).
In 1903, Rathenau was appointed general manager of AEG. Together with his competitor and business partner Werner von Siemens, they formed the Telefunken Gesellschaft für drahtlose Telegraphie mbH. Rathenau held numerous positions on the supervisory board of Berliner Handels-Gesellschaft und der Elektrizitäts AG vorm. W. Lahmeyer & Co.
Rathenau was married in 1866 to Mathilde Nachmann, daughter of a Frankfurt banker. One of his sons was the famous Walther Rathenau, a Weimar-era industrialist, politician, and progressive economist. Walther was assassinated in June 1922 by gangsters of the extreme right-wing. He had another son named Erich Rathenau.
Ki ne ismerné a három nagy betűt? Története alatt az AEG - talán egyetlen vállalathoz sem hasonlítható módon - Németország ipari kultúrájának részévé vált. Az AEG márka alapkövét Emil Rathenau berlini mérnök tette le 1883-ban, amikor megszerezte Edison izzólámpa-szabadalmának németországi licencét, és megalapította Berlinben a Deutsche Edison Gesellschaftot (DEG - Német Edison-Társaság). 1885-ben Berlinben helyezték üzembe az első német villamos műveket, 1887-ben pedig a vállalatot átnevezték Allgemeine Electricitäts Gesellschaftra (AEG - Általános Villamossági Társaság). Az AEG már két évvel később, egy berlini baleset-megelőzési kiállításon bemutatta az első háztartási villamos készülékeket: vasalót, vízforralót, tojásfőzőt, hajsütővasat. A vállalat termékei mérföldkövek voltak a háztartási készülékek fejlődésében, és együtt fejlődtek a német háztartásokkal. A háztartásokat porszívók ("Dandy" és utóda, a "Vampyr"), hősugárzók, hűtőszekrények, villanytűzhelyek és mosógépek forradalmasították.
Az AEG azóta folyamatosan finomította technikai profilját, újabb és újabb termékekkel állt elő, amelyeket szabványt jelentettek az egész iparágban - a formában és a funkcióban egyaránt. Az AEG háztartási készülékek ugyanis formájukban is mindig egy lépéssel megelőzték korukat - és már akkor megtestesítették a német formatervezési kultúrát, amikor olyan fogalmak, mint a "corporate identity" még meg sem születtek. Az AEG volt az első vállalat, amelye Peter Behrens művész és építész személyében nem sokkal a századforduló után alkalmazott ipari formatervezőt. Behrens feladata az volt, hogy tartósan meghatározza az AEG termékeinek arculatát. Az AEG, ez a jól ismert és kedvelt márka a mai napig az időtlenül funkcionális, felhasználóbarát formatervezést jelenti, amely újabb és újabb formatervezési díjakat kap, mint például a reddot, vagy az iF-Design-Award. Az AEG 1994 óta a világ legnagyobb háztartásikészülék-gyártójának az Electrolux konszernnek a része.

Nincsenek megjegyzések:

PageRank Kereső optimalizálás
 
PageRank Kereső optimalizálás